Iyo, gak beres. Aku sih ngguyune gara-gara urusan sepele. Kene budal nang gedung bioskop, rencana nonton film opo ngono (nek gak salah film animasi opo ta) karo konco2 nek gak salah summer 2009. Tapi telat. Akhire onok film sing kate mulai, judule Bruno. Aku sekilas moco review-ne ndik majalah Rolling Stone. Aku lali review-ne opo. Tapi pikirku, asal direview ndik Rolling Stone berarti Mbois. Opo maneh dihubung-hubungno karo Borat (padahal aku dewe durung ndelok Borat waktu iku). Akhire yo wis, melbu studio 2 Malco. 

Waktu ndelok, langsung kaget, soale film-e ternyata semacam reality show berbumbu sedikit fiksi (kebalikane, biasane fiksi berbumbu reality show yo?). Terus maneh, ternyata reality show-ne kok yo athik pamer manuk barang. Hahaha… Terus maneh, topik sing direalityshow-no kok yo topik-topik sing termasuk ranah “political correctness”: GLBT, ras, kelas (redneck), kelompo berkonflik zionis dan hamas (bukan humus ya? :D). Kabeh dikemas karo sarkasme sing huh, nggarai ngaplok ae (hahaha). Opo ngene iki yo sing jenenge witticism Inggris iku? 

Tapi, waktu mari kejadian ngakak, sebel, jengkel dan sungkan dan malu-malu ndelok koncoku sing lugu iku, ndik omah aku malah mikir: kiro-kiro opo yo sing nggarai muncul film gak berbudi luhur koyok ngene iki? Aku langsung ngubungno karo fenomena reality show sing waktu itu sakjane koyok wis mendekati titik jenuh. Aku nebak-nebak, opo kiro-kiro Bruno iki dalam hal formal mengomentari acara reality show2 iku? Soale, acara-acara reality show sing onok selama iki kan cenderung aman-aman ae, pimp my ride, masak-masak, lucu-lucu, pacaran-pacaran, dll. Koyok-koyoko reality show iku pingin menunjukkan kenyataan, tapi gak wani terlalu melbu nang kenyataan sing pahit. Dan Bruno nawarno reality show sing wani mbahas topik-topik sing gak mungkin wani disentuh karo produser. Sak ilingku sih onok pembahasan tentang homofobia di kalangan wong ndeso dan tentara dan agama. Terus bahkan seolah mengolok-olok para produser reality show iku, Bruno malah nggawe reality show ndik Israel sing sampek mewawancarai salah satu tokoh Palestina dan dengan nada sing mengolok-olok. Koyokane Bruno berhasil ngomen nang produsen reality show, tapi kok yo sayange topik sing disasar gak duwe sensitifitas blas. 

Terus soal organ sing menari-nari iku, aku langsung menghubungno karo kecenderungan dunia hiburan sing mengobjektivikasi tubuh perempuan iku. Jarene Laura Mulvey, kritikus film Inggris, dunia hiburan, khususnya film, iku kan bekerja dengan logika “man gaze”. Dadi kabeh wong wedok ndik kono mek dadi bahan delok-delokan dan kabeh kanggo memuaskan hasrat visual kaum nafsu (maksudku kaum pasangan hawa iku lho hehehe… pasangane hawa kan nafsu :D). Nah, waktu Bruno menampilkan perkutut-e (embuh nggone sopo iku) di hadapan layar sing menurut penalarane Mulvey asline bertujuan memuaskan kaum pria, langsung ae nggarahe njingkat penontone. Opo maneh Amerika iki terkenal sebagai negoro sing sing homofobik. 

Dadi ya, analisis akhir, sikapku tentang Bruno iku serba mendua. Nek nggawe istilahe Bakhtin, terlalu akeh suara ndik film iku sing saling bertentangan waktu aku ndelok, yang mana akhirnya malah nggarai film iku dadi karya sing nduwe kualitas novelistik. Haiyyah, kok apalan kuliah maneh. Hehehe… 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s